Yaratıcı mısınız, tasarım yapmaktan hoşlanıyor musunuz ve karmaşık inşaat projelerinin teknik yönleriyle ilgileniyor musunuz? O halde mimarlık sizin için tam olarak doğru kariyer olabilir. Bir mimar olarak, binaların ve yapıların iç tasarımınn ve tasaırm öğelerinin yanı sıra teknik ve ekonomik yönlerden de siz sorumlusunuz. Başarılı mimarlar, güçlü yaratıcılığı derin bir yapı mühendisliği anlayışı ve estetik farkındalıkla birleştirir.
Mimarların günlük işlerinde tam olarak ne yaptığını ve bir mimar olarak kariyer için gereksinimlerin neler olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.
Mimar Ne Yapar? Kimdir?
Mimarın işi, sandığımız gibi bir binanın planını tasarlamakla sınırlı değildir. Bu faaliyetin ötesinde, planların oluşturulmasından sitenin kabulüne kadar rolü ve misyonları çoktur. Sanatsal ve teknik becerilere sahip olmasının yanı sıra inşaat alanında yasal çerçeve, mali yönetim ve yönetim konularında da uzmandır. Mimar bu sayede bireysel konutlar, toplu konutlar ve hatta kamu binaları için profesyonel, ticari, endüstriyel veya sportif amaçlı A'dan Z'ye projeler oluşturabilir ve yönetebilir.
Tavsiye, Destek ve Tasarım Misyonu
Mimar, bir binanın inşası veya rehabilitasyonu konusunda müşterye tavsiyelerde bulunma ve destek verme konusunda hem yaratıcı hem de yetkindir. Basit bir tasarımcı olmaktan ziyade projenin tamamını tasarlıyor. Müşteri isteklerine ve güncel standartlara tam uyumlu çözümler sunmaktadır.
- İhtiyaçlarınızı ve beklentilerinizi kaydeder ve ideal evinizi/binanızı kurmanıza yardımcı olur.
- Şehir planlama uzmanı olarak projenin fizibilitesini inceliyor.
- Bina planlarını (bölümler, kat planları, cepheler, katlar, yüzey tabloları, malzeme ve ekipmana ilişkin açıklayıcı bildirimler vb.) çizer.
- Binanın estetik, konforlu, sağlıklı ve ekonomik olmasını sağlayacak elemanların mimari tasarımı ve montajından sorumludur.
- Projenin küresel vizyonu ve tüm işlerdeki (inşaat) ustalığı sayesinde en uygun çözümleri önermektedir. Çeşitli ustaların kontrol ve koordinasyonunu sağlama yeteneğine sahiptir.
- Mimar, müşterinin ihtiyaçlarını, beklentilerini ve bütçesini sistematik olarak dikkate alır. Ayrıca bu aşamada şehir planlama kurallarına kesinlikle uyar.
Bir mimar olarak Sahip Olmanız Gerekenler
Bir mimr olarak doğru eğitim ve niteliklerin yanı sıra özellikle aşağıdaki sosyal becerilere de ihtiyacınız var:
- Yaratıcılık ve tasarım yetenekleri
- Estetik ve teknik yönleri birleştirirken ödün verme yeteneği
- Motivasyon, esneklik ve takım halinde çalışabilme yeteneği
- Hedefli ve yapılandırılmış bir çalışma şekli
- Zorlu proje aşamalarında yüksek esneklik
- Mükemmel problem çözme becerileri
- Organizasyon becerileri ve zaman yönetimi becerileri
Bir Mimar Olarak Görevleriniz
Bir mimar olarak birçok farklı alanda uzmanlaşabilirsiniz, dolayısıyla iş profili ve günlük görevler çok farklıdır. Öncü peyzaj planlaması, klasik bina inşaatı, mülk yönetimi veya mekansal planlama olsun, bir mimar olarak görevleriniz çok çeşitldir ve diğer şeylerin yanı sıra şunları içerir:
- Binaların tasarımı ve taslak planlaması
- İnşaat projeleri ihalelerinin hazırlanması
- Programların oluşturulması ve proje ilerlemesinin kontrolü
- İnşaatçılar, yetkililer ve taşeronlar gibi ilgili paydaşlarla iletişim
- Yetkililere sunulmak üzere onay planlarının hazırlanması
- Uygunluğun kontrol edilmesi ve finansman başvurusunda bulunulması
- İnşaat projeleri için detaylı uygulama planının geliştirilmesi
- Kusur kontrolü ve dokümantasyon da dahil olmak üzere mülk yönetimi
Gördüğünüz gibi, iş tanımı çok çeşitlidir ve kendilerini esas olarak binaların tasarımına ve yaratılmasına adamış yaratıcı, sanatsal mimarların imajına her zaman karşılık gelmez. Mimarların günlük çalışmaları, tasarım hususlarının yanı sıra birçok hesaplama, dokümantasyon ve inşaat hukuku konuları ile de karakterize edilir.
İlginizi Çekebilir
Prefabrik Ev Nedir, Prefabrik Ev Modellri ve Fiyatları
İnşaat Proje Yönetimi, Süreci, Alanları, İnşaat Firmaları ve Mühendislik Süreci Nedir
İç Dekorasyon Nedir, Ev İçi Dekorasyon Fikirleri
Bireysel evlerin inşaatçısı
Özel bir ev inşa etmk isteyen kişiler için bir mimarın yeteneği ve uzmanlığı çok önemlidir. Bireysel ev mimarı, proje yöneticisinin farklı gereksinimlerini dinleyen bir uzmandır. Bütçenize saygı göstererek, ihtiyaçlarınızı ve gelecekteki yaşam gelişmelerinizi karşılamak üzere tasarlanmış, tamamen kişiselleştirilmiş bir evi bu şekilde modelleyebilir. Gayrimenkul geliştiricileri tarafından sunulan standartlaştırılmış veya kataloglanmış evlerin çok ötesinde, bir mimar tarafından tasarlanan evin gerçek bir katma değeri vardır.
Mimar, inşaat alanının seçiminde size destek olabilir ve ardından orayı yaşamak için ideal yeriniz haline getirebilir. Evinizi tasarlıyor ve prosedürlerden usta alımına ve takip yoluyla projenizle A'dan Z'ye ilgileniyor. Evinizin bir geliştiricinin evine kıyasla birçok avantajı olacaktır. Optimize edilmiş alan ve konfor yönetimiyle hayal ettiğiniz ev olacak. Bireysel ev mimarınız, maliyetleri kontrol altında tutmak ve zamandan tasarruf etmek için projenizin doğru şekilde yürütülmesini sağlar.
Mimar olarak nerede çalışabilirim?
Kural olarak, mimarlık ofislerinde ücretli veya serbest miimar olarak çalışırsınız; bu sayede tercihen mülkle ilgili inşaat tasarımı, ilgili inşaat planlaması ve hatta inşaat yönetimiyle ilgilenirsiniz. Mimarlık ofisinin uzmanlığına ve büyüklüğüne bağlı olarak aydınlatma planlamacıları, yapı fizikçileri, mutfak planlamacıları ve hatta laboratuvar teknisyenleri gibi diğer uzman planlamacılarla yakın işbirliği içinde çalışacaksınız;
Genellikle halkla ilişkiler veya sahada görselleştirme gibi alanlardan saf uzmanlr bulunur. Ancak mimarlık ofislerinin düzen durumu her zaman sabit olmadığından, çoğu mimarlık ofisinde esnek çalışma saatlerinin günün düzeni olduğunu beklemelisiniz. Özellikle önemli tarihler (inşaat başvurularının teslimi, müşteri sunumları vb.) ve büyük projeler öncesinde hafta sonu çalışmaları ve fazla mesai neredeyse garanti altındadır. Mimar olarak bir mimarlık ofisinde çalışmanın yanı sıra gayrimenkul, inşaat sektörlerinde ve proje yönetimi alanında da çalışabilirsiniz.
Diğer bir alternatif ise değerleme uzmanı, teknik uzman veya danışman olarak çalışmaktır.Endüstriyel tasarım, ürün tasarımı, multimedya veya örneğin sanat alanları etrafındaki disiplinlerarası arayüz alanında da profesyonel katılımlarda bir eğilimci de olabilirsiniz.
Komple proje yönetimi
Komple proje yönetimi DPLG mimarına veya DE-HMONP mimarına emanet edilebilir. Proje yöneticisi olarak projeyi tasarlayıp oluşturur, ardından tüm inşaatı denetler. İnşaatın her aşamasında size yardımcı olur.
- Tasarımdan sonra teknik dokümanları yazar.
- İnşaat ruhsatı ve çeşitli idari prosedürlerle ilgilenir.
- Müşterinin malzeme ve ekipman seçiminde yardımcı olur.
- Şirketlere/sanatkarlara danışmanlık yaparak mali düzenlemeden sorumludur.
- Müşteriye şirketlerle/zanaatkarlarla sözleşme imzalarken destek olur.
- İşin yürütülmesini izler ve son teslim tarihlerine uyulmasını sağlar.
- Ayrıca işin mali takibini de sağlar (ödeme, fatura vb.)
- İşin teslim alınması ve çekincelerin kaldırılması sırasında müşteriye rehberlik eder.
Tek seferlik hizmetler
Mimardan tavsiye veya uzmanlık da istenebilir.
- Bir gayrimenkul edinimi veya satışı öncesinde tavsiyelerde bulunur.
- Afet sonrasında mülkün değerlemesini yapabilir.
- Bir inşaatçı veya zanaatkar tarafından yapılan işleri almanıza yardımcı olur.
- Ayrıca çalışmaya başlamadan önce belirli bir konuyla ilgili her türlü sorunuz için danışabilirsiniz.
- Talebiniz doğrultusunda mevcut işlerin de envanterini çıkarır.
Nitelikler ve Beceriler
Bir mimar olarak kariyer yapmak için bilime ve sanata genel bir ilgi şarttır. Yaratıcı fikirler ve kişisel inisiyatif, görevde gerekli matematiksel ve fiziksel anlayış kadar önemli bir rol oynar.
Bir mimar olarak aynı zamanda bina inşaatının güvenliği konusunda da büyük sorumluluk üstlenirsiniz; dolayısıyla konsantrasyon ve doğruluk , iş sürecinde gerekli becerilerdir.
Müşterilerle ilgilenmek ve onların isteklerine yanıt vermek , daha sonra inşaat şirketleriyle işbirliği yapmak gibi kişilerarası beceriler gerektirir.
Mimarlık mesleği bireysel ve takım çalışmasının yanı sıra yaratıcı ve bilimsel çalışmayı da birleştirir.
İşyerinde, projenin son teslim tarihlerine uyulması gerektiğinden, stresli durumlarda bile kararlılığı ve doğruluğu korumak önemlidir.
Bir diğer önemli özellik ise problem çözme becerileridir, çünkü bazı yapısal zorluklar yenilikçi düşünme ve akıllı fikirler gerektirir.
Mimar ne kadar maaş alıyor?
Bir mimar ortalama 20.000 TL ile 100.000 TL civarı kazanmaktadır. Mimar maaşı tecrübesine, çalıştığı projeye, işverene, iş büyüklüğüne göre değişmektedir.
Mimarlığın geleceği vr mı
Günümüzde mimarın rolü geçmişe göre çok daha geniştir. Geleneksel olarak mimarlar tasarımcılar inşa ediyorlardı. Günümüzde mimarların düşünce biçimi ve tasarım süreci her işte çok değerlidir. Mimarlar genellikle karmaşık bir sorunla uğraşan bir ekibin parçasıdır. Bu yaklaşım, bir mimarlık mezununun sürdürülebilirlik uzmanı, şehir yönetimi üyesi, çalışma alanı stratejisti olmasına yol açabilir… Bankadan teknoloji şirketine, Ikea'dan otele kadar fiziksel alanı kullanan her işletmenin mimarlara ihtiyacı vardır
Gelecekte mimarlar danışmanlık alanına giderek daha fazla dahil olacak. Yakın zamanda Alphabet'in (Google'ın ana şirketi) Toronto şehrinin bir kısmını geliştirdiğini gördük. Yönetim danışmanlığı devi McKinsey & Company, müşterilerinin kendilerine getirdiği sorunları çözmede tasarım yaklaşımının temel olduğunu fark ederek iki tasarım firmasını satın aldı. Akıllı şehirlerin yükselişi, otonom araçların kullanıma sunulması ve şehirlere yönelik diğer birçok yenilikçi fikir, mimarlar ve tasarımcılar için yeni kariyerlerle sonuçlanacak.
Mimarlık ofisleri nasıl çalışır?
Mimarlık ofislerinde mimar dışında inşaat mühendisleri, makine mühendisi, elektrik mühendisi, peyzaj mimarları gibi birçok alanda uzman insanlar da çalışır. Yapılması istenen bir projede farklı çözümler üretmek, problemlerin her açıdan ele alınmasını ve her alanda en doğru şekilde işlemlerin yapılması için ihtiyaç olan her alandan mühendisleri barındıran ofislerdir.
Genellikle bir mimr olan ekip lideri (veya proje yöneticisi), ekibi koordine eder ve yönetir ve bazen projeden sorumlu bir patronla işbirliği yaparak müşteriyle ilgilenir. Bazı ofisler bazen üyelerin bir arada kaldığı ve belirsiz bir süre boyunca ekip oluşturduğu atölyeler kurar.
Bazı büyük mimarlık ofisleri personelini gruplara veya bölümlere ayırır. Her bölüm genellikle projenin bir aşamasından veya bileşeninden sorumludur:
- iş geliştirme ve pazarlama;
- tasarım (ön proje);
- nihai proje belgelerinin hazırlanması;
- inşaat sözleşmesinin idaresi;
- programlama, sürdürülebilirlik, MDB konularında uzmanlaşma;
- Muhasebe, insan kaynakları, bilgi teknolojisi, yönetim vb. konularda destek.
Mimar çizim yapar mı?
Mimar çizim yapar. Bina uygulaması için gerekli çizimleri ve belgeleri oluşturur. Mimari çizimler her başarılı inşaat ve yenileme projesinin temelini oluşturur. Neyse ki günümüzde farklı türde mimari çizimler oluşturmak her zamankinden daha kolay.
Zahmetli bir şekilde elle çizilmiş eskizler yaptığınız veya bir CAD programıyla çalışarak günler geçirdiğiniz günler geride kaldı.
Modern yazılımla, çok az CAD deneyiminiz olsa bile, yalnızca birkaç saat içinde profesyonel çizimler oluşturabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir
Prefabrik Ev Nedir, Prefabrik Ev Modellri ve Fiyatları
İnşaat Proje Yönetimi, Süreci, Alanları, İnşaat Firmaları ve Mühendislik Süreci Nedir
İç Dekorasyon Nedir, Ev İçi Dekorasyon Fikirleri