Bir inşaat projesnde milyonlar söz konusu olduğunda, maliyetli hatalardan kaçınmak bir numaralı öncelik haline gelir. Katı zaman parametrelerine ve mali kısıtlamalara tabi olduğunuzdan, her ayrıntıyı ve beklenmedik durumu göz önünde bulundurmalısınız.
İster petrol ve gaz rafinerileri, ister enerji santralleri, ister gelişmiş altyapı inşa ediyor olun, inşaat proje yönetimii bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olur. Planlama ve tasarımdan kaynak yönetimine, bütçe tahsisine ve daha fazlasına kadar inşat proje yönetimi, tüm inşaat sürecinin verimli ve sorunsuz ilerlemesini sağlamanıza yardımcı olur.
İnşaat Proje Yönetimi Nedir?
Bir inşaat projesini yönetmek, fikir aşamasından tamamlanmasına kadar proje yaşam döngüsünün her bir bölümünün yönlendirilmesini ve organize edilmesini içerir. Projeleri zamanında ve bütçe dahilinde tamamlamayı amaçlayan bütünsel bir yaklaşımdır. İnşaat proje yönetimi, maliyet kontrolü, planlama, satın alma ve risk değerlendirmesi gibi birçok önemli konunun ele alınmasını gerektiren karmaşık bir disiplindr. Proje yöneticileri, mimarlardan operatörlere ve taşeronlara kadar bir inşaat projesinde yer alan tüm ekip üyeleriyle etkileşim halindedir.
İnşaat Projelerinin Yönetiminden Kim Sorumludr?
Bir inşaat projesini yönetmek, finansal planlamacılar ve üst düzey yönetimden taşeronlara, mühendislere, saha ekibi üyelerine ve daha fazlasına kadar tüm ekip üyelerini içerir. Ancak hiçbiri süreç açısından proje yöneticisi kadar önemli bir role sahip değildir. Proje yöneticisinin rolü bir taşeron, projeleri dahili olarak yöneten bir operatör veya hatta özel bir iş yöneticisi tarafından gerçekleştirilebilir.
Proje yöneticisinin amacı, tüm inşaat sürecinin sorunsuz ve plana göre ilerlemesini sağlamktır. Sıkı bir programa ve bütçeye uymak, kaynak tahsis etmek, hedeflerden sapmalardan kaçınmak ve kaliteyi sağlamaktan sorumludur . Riskleri gerçek zamanlı olarak değerlendirir ve paydaşları bilgilendirir. Proje yöneticisi, bilgiyi merkezileştirerek ve iletişimi kolaylaştırarak, başka türlü uygulanamayacak verimli süreçleri mümkün kılar.
İnşaat Projelerinin Beş Aşaması Nedir?
İnşaat projelerinin beş ana aşamasını başarılı bir şekilde yönetmek için anlamak önemlidir.
1. Planlama ve geliştirme
İnşaat sürecinin ilk ve en önemli kısmı bir projeye devam edilip edilmeyeceğine karar vermektir. Bir projeyi başladıktan sonra sonlandırmak maliyetlidir ve proje ilerledikçe potansiyel kayıplar da artar. Fizibilite çalışmaları, sermaye bütçelemesi , artı/eksi listeleri ve paydaş girdileri bu aşamada temel unsurlardır. Temel proje sorularını yanıtlamak için bunları ve diğer uygulamaları kullanabilirsiniz:
- Yatırımın geri dönüşü olumlu olacak mı?
- İlgili riskleri yönetmek mümkün mü?
- Şirketinizin portföyüne uyuyor mu?
Bunları ve diğer ilgili soruları yanıtlamak için sağlam veri analizinden elde edilen bilgiler ve ekibinizdeki önemli paydaşlardan gelen geri bildirimlerin bir kombinasyonunu kullanın. Analiz, karar vericilere önerilen projeye ilişkin objektif bir bakış açısı sağlarken, ekip üyelerinden alınan ayrıntılı girdiler, aksi durumda gözden kaçabilecek potansiyel sorunların belirlenmesine yardımcı olabilir.
2. Tasarım
Projeyi yapmaya karar verdikten sonra yaratıcılığınızın akmasına izin vermenin zamanı geldi. Tasarım aşaması, projenin temel fikirden nihai modelin ayrıntılı planlarına kadar ayrıntılı olarak geliştirilmesini içerir. Tasarımınız ilk taslaktan nihai planlara ve spesifikasyonlara kadar gelişecektir, ancak her yinelemenin, programa ve bütçeye sadık kalarak proje gereksinimlerini karşılaması gerekir.
Tasarım tamamlanıp onaylandıktan sonra, inşaat öncesi aşamaya geçme zamanı gelir.
3. İnşaat Öncesi
İnşaat öncesi, inşaat süreci boyunca size rehberlik edecek bir yol haritası oluşturmayı içerir. Bu, herkese neyi, ne zaman, nasıl yapacağını ve neye mal olması gerektiğini söyleyen bir proje stratejisi oluşturmayı içerir. Tüm tarafların plana sadık kalması ve görevlerini sorunsuz bir şekilde yerine getirmesi durumunda proje zamanında, standartta ve bütçede teslim edilecektir.
İnşaat öncesi çok çeşitli kritik görevleri içerir. İşte en önemlilerinden bazıları:
- Kaynakları tanımlayın ve tahsis edin.
- Mini bütçeler oluşturun.
- Takvimler ve son tarihler oluşturun.
- Görev atayın.
- İş Kırılım Yapıları (WBS), Organizasyon Yapıları (OBS) ve diğer araçları kullanarak gerçekleştirilecek iş ve işlemleri planlayın.
Risk değerlendirmesi ve acil durum planlaması da inşaat öncesi aşamanın önemli bir parçasıdır. Bir inşaat projesi sırasında işler nadiren planlandığı gibi gider ve çoğunlukla kontrolünüz dışındaki faktörlerden kaynaklanır. Bu nedenle proje yöneticileri ve diğerlerinin işlerin ters gitmesine hazırlıklı olmaları gerekir. Ne kadar proaktif olursanız, bir şeyler ters giderse tekrar yoluna devam etmek için o kadar az zaman, para ve kaynak harcarsınız.
4. Tedarik
Tedark, bir projeyi tamamlamak için ihtiyaç duyduğunuz malzeme ve hizmetlerin bulunmasını, satın alınmasını ve taşınmasını içerir. Satın alma ve tedarik zinciri yöneticileri, bu aşamada öngörülemeyen bütçe aşımlarını en aza indirmek için planlama aşamalarında girdi sağlamalıdır. Öyle olsa bile, fiyatların piyasa dalgalanmalarına tabi olması nedeniyle bir miktar dalgalanma kaçınılmazdır. Dikkatli bir inşaat öncesi planlama yoluyla mümkün olan her yerde bu riski hesaba katmalısınız.
Malzemeleri yerel, bölgesel veya küresel pazarlardan tedarik etmenin avantajları ve dezavantajları vardır. Yerel kaynak kullanımı daha hızlı olabilir, ancak daha yüksek bir maliyetle yapılabilir; uzun mesafelere gönderilen daha ucuz malzemeler ise daha fazla gecikme ve tedarik zinciri kesintisi riski taşır. Bütçe gereksinimlerini karşılamak ve programa bağlı kalmak için doğru seçenekleri seçebilmeniz için kapsamlı bir araştırma yapın.
Satın almanın zamanlaması bir diğer önemli karardır. İnşaat projesi başlamadan önce satın alma yapmak yerine, proje ilerledikçe değişen ihtiyaçları karşılayacak şekilde ihtiyaç duyduğunuz kaynakları temin edebilirsiniz. Bu strateji ek esneklik sağlar, envanter maliyetlerini azaltır ve likiditeyi korurken, sevkiyatların ertelenmesi veya tüm projeyi yavaşlatabilecek eksikliklere neden olma riski taşır. Ayrıca sizi olası fiyat artışlarına da maruz bırakır. Hangi yaklaşımı seçerseniz seçin, satın alma siparişlerini inşaat planınızla uyumlu hale getirmeye çalışın ve durum değişirse bütçenizi ve programınızı korumak için acil durum önlemleri planlayın.
5. İnşaat
Planınızı yaptınız, herkes ne yapması gerektiğini biliyor ve başlamak için gerekli kaynaklara sahipsiniz. İnşaat başlayabilr. Tüm hazırlık ve planlama çalışmaları bu aşamada sonuç verir ve proje tamamlanana kadar inşaat sürecinin sorunsuz ilerlemesine olanak tanır. Elbette en dikkatli planlar bile tüm zorlukları öngöremez. Bu nedenle, bu aşamada ilerlemeyi düzenli olarak izlemek ve değerlendirmek, doğru yolda kalmak için çok önemlidir.
Koşullar veya hedefler değiştiği için değişiklik yapılması gerektiğinde, değişiklik yönetimi devreye girer.Proje yöneticileri, proje planının parametreleri dahilinde kalarak değişen ihtiyaçlara uyum sağlamalıdır. Değişikliklerin etkisini analiz etmenize ve proje üzerindeki etkilerini en aza indirmenize yardımcı olabilecek bir değişiklik yönetimi çözümü arayın.
İlginizi Çekebilir
Prefabrik Ev Nedir, Prefabrik Ev Modellri ve Fiyatları
Mimar Kimdir, Nasıl Olunur, Görevleri Nelerdir, İş Yönetimi Nasıl Olmalı
İç Dekorasyon Nedir, Ev İçi Dekorasyon Fikirleri
İnşaattaki Süreç
Bu terim, girdi öğelerini çıktı öğelerine dönüştüren birbiriyle ilişkili faaliyetleer kümesini ifade eder. İnşaat sektöründe, bir teklifin teslim edilebilir bir projeye dönüştürülmesi için yapılması gereken görevleri sırasıyla tanımlar.
Bir inşaat şirketinde üç tür süreç vardır:
- -Operasyonel veya üretim süreçleri : Müşterinin ihtiyaçlarının tanımlanmasından memnuniyetine kadar projenin tamamlanmasına katkıda bulunurlar;
- -Yönetim veya karar verme süreçleri : kalite yaklaşımının yönetilmesi ve geliştirilmesinin sağlanmasına yönelik stratejileri tanımlar;
- -Destek süreçleri : Bunlar önceki iki sürecin sorunsuz çalışması için gerekli kaynaklardır.
Projelerin başarısı (ve buna bağlı olarak inşaat şirketinin sürdürülebilirliği), yöneticinin şantiye içinde ve dışında müdahale eden farklı aktörler arasındaki alışverişi yapılandırma becerisine bağlıdır.
Bir şantiyenin sadece işinin ehli ustalara ya da kaliteli malzemelere ihtiyacı olduğu kadar tüm paydaşların yönetimi de hayati bir rol oynamaktadır.
Şantiye Organizasyonunu Kolaylaştırmak
Bir proje, işin ölçeğine ve işin karmaşıklığına bağlı olarak nispeten uzun sürebilir. Ayrıca, sonucun kalitesini garanti etmek için el ele çalışması gereken çok sayıda esnafa da çağrıda bulunuyor.
Bunu yapmak için herkesin kendi misyonunu bilmesi ve aynı zamanda son teslim tarihleriyle birlikte projenin ilerleyişini de bilmesi gerekir. Ayrıca şantiyelerdeki sorunların %70'inin kötü organizasyondan kaynaklandığını biliyor muydunuz?
İnşaat Proje Yönetiminin Dört Temel Süreci
Artık bir inşaat projesinin ana aşamalarını bildiğinize göre inşaat yönetiminin rolüne bakalım. Bu inşaat yönetimi süreçleri, bir projenin baştan sona sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlamak için gereklidir.
1. Fikir ve araştırma
Fikir oluşturma, proje yaşam döngüsünün planlama ve tasarıma ayrılan kısmı olan ilk mühendislik tasarımının (FEL) bir parçasıdır. Bu aşamada paydaşlar, şirketinizin mevcut ve gelecekteki proje portföyüne uygun olup olmadığını görmek için projenin her ayrıntısını dikkatle inceler. Önerilen proje, yatırım getirisi (ROI), geçerli düzenlemeler, mevcut projelerle entegrasyon, risk ve diğer faktörler açısından uygun olmalıdır.
Bu süreçte fikirler, titiz araştırma ve veri merkezli analiz yoluyla proje tekliflerine dönüştürülür. Sermaye bütçelemesi, fizibilite çalışmaları, beyin fırtınası ve finansal tahsis bu aşamada yer alan uygulamalardan bazılarıdır. Projeyi incelerken, kuruluşunuzun portföyüne kusursuz bir şekilde uyduğundan emin olmak için mümkün olduğu kadar çok ekip üyesinden aktif olarak girdi isteyin.
Fikir geliştirmenin ana hedeflerinden biri, riskleri yönetilebilir bir seviyede tutarken, yüksek değerli projelerin istikrarlı bir akışını sağlamaktır. Önemli yatırım getirisi potansiyeline sahip ancak yüksek riskler taşıyan bir proje, güvenli ve istikrarlı bir yatırım portföyüne uymayabilir. Öyle olsa bile, projenin yaşam döngüsü boyunca ciddi bir dikkat ve bakım gerektirecektir.
2. Proje tanımı ve planlama
Bir proje seçtikten sonra, hedefler arasındaki farklılıkları önlemek ve proje başlatıldığında ekibinizin uyumunu korumak için ayrıntıları belirlemenin zamanı gelmiştir. Bu aşamada dikkate alınması gereken önemli ayrıntılar arasında proje kapsamı, program fizibilitesi, gerekli kaynaklar, makul ve doğru bir bütçe ve temel performans göstergeleri (KPI'ler) yer alr. Yine bu aşamada, ekipten mümkün olduğu kadar çok üyeye danışmak ve projede kaç işbirlikçinin çalışması gerektiğini belirlemek önemlidir.
3. Rollerin tanımı
Bir inşaat projesinde yer alan çok sayıda paydaş göz önüne alındığında, her birinin rolünün açıkça tanımlanması gerekmektedir. Bu, farklı ekip üyelerinin görevlerini netleştirmeyi, onları güçlendirmeyi ve herhangi bir karışıklık ve gecikmeyi önlemeyi mümkün kılar. Tüm ekip üyeleri projedeki rollerini ve görevlerini nasıl yerine getireceklerini bildiklerinde, fazlalıklar ortadan kalkar ve hiçbir görev gözden kaçmaz.
4. İmar planlarının sonuçlandırılması ve uygulanması
İş başlamadan önce proje yöneticileri, planı gözden geçirmek ve herkesin aynı fikirde olduğundan emin olmak için ilgili paydaşlarla konuşmalıdır. Proje ilerledikçe zorluklarla ve beklenmedik değişikliklerle karşılaşma olasılığınız yüksek olsa da, inşaat başlamadan önce açık bir katılımın olmaması, proje sırasında ek zorluklarla karşılaşacağınızın neredeyse garantisidir.
İnşaat başladıktan sonra proje yöneticileri, süreci koordineli ve verimli tutmak için ellerinden geleni yapmalıdır. Bu, ilerlemenin ölçülmesini ve titizlikle izlenmesini içerir. Gerçek zamanlı olarak güncellenen ilgili ve kapsamlı temel performans göstergeleri (KPI'ler) ( proje yöneticilerinin %56'sı buna sahip değildir ) proje performansı ve durumu hakkında çok değerli bilgiler sağlar. Doğru KPI'ları seçmek çok önemlidir çünkü bunlar projeyi bir bakışta etkili bir şekilde izlemenize ve hedeflerinden sapıp sapmadığını görmenize olanak tanır. Bütçenizin, satın alımınızın ve projenizin diğer önemli hususlarının mevcut durumuna ilişkin verilerle, maliyetleri kontrol etmek ve son teslim tarihlerini tutturmak için ihtiyaç duyduğunuz dersleri öğrenebilirsiniz.
Şantiye Yönetimini Optimize Edin
Teklif aşamasından teslimat aşamasına kadar bir inşaat sahası, inşaat şirketi ekipler için gerçek bir zorluktur. Bu nedenle optimum yönetim, ürünün zamanında ve spesifikasyonlara uygun şekilde teslim edilmesini mümkün kılar.
İşinizi kolaylaştırmak için Vertuoza gibi dijital yazılımlardan yardım alabilirsiniz.
Alışveriş
Tedarik sitede önemli bir konumdur. Malzeme olmayınca duruyor. Sonuç olarak, iyi bir satın alma yönetimi şunları yapmanızı sağlar:
- -Kaliteyi sağlarken bütçenizi kontrol edin;
- -İşin geçici olarak durdurulmasına ve saha teslimatında gecikmelere yol açan malzeme stok kıtlığından kaçının;
- -Malzemelerin aşırı stoklanmasından kaçının: Tesisinizde uygun depolama alanı yoksa malzemelerin bozulma veya çalınma riski vardır.
Saha Personeli
Büyük yapıların ve karmaşık yapıların arkasında becerilerini bir araya getiren kadın ve erkekler gizleniyor. Açıkça söylemek gerekirse insan kaynağı inşaat sektörünün temel taşıdır. Bu nedenle personel yönetimi inşaat şirketleri için büyük bir zorluk teşkil etmektedir.
İş teklifi, işe alım, ücret, maaş bordrosu, güvenlik ve sağlık vb. ekibin performansını ve çalışma koşullarını artırmak için iyileştirilmesi gereken parametrelerdir.
İşin Kalitesi
Kalite sizi rakiplerinizden farklı kılacak şeydri. Bunu yapmak için bir kalite kontrol sürecine sahip olmanız gerekir. Bu, işin mevcut standartlara ve sözleşme dokümanlarına uygunluğunu sağlar.
İşin kalitesini nasıl garanti edebiliriz? Sahaya düzenli ziyaretler gerçekleştirerek (proje sahibi ile zorunlu planlı ziyaretler dışında). Daha sonra projenin ilerleyişini kontrol edebilecek, olası sorunları tespit edebilecek ve mümkün olan en kısa sürede yeterli çözümleri sunabileceksiniz. Ayrıca denetim planlarını takip ederek incelenmesi gereken tüm noktaların bunlara uygun olduğundan emin olabileceksiniz.
İnşaat Firmalarında Süreç Yönetimi?
Bu, çeşitli alanlarda derinlemesine bilgi gerektiren bir görevdir.
İhale çağrıları
İnşaat sektörnde düzenlemeye tabidirler. Aslında bunların gelişimi belirli adımları takip etmelidir:
- -Gönderim talebi;
- -Pazar seçimi;
- -Sözleşmelerin hazırlanması;
- -İşin yürütülmesi.
Bunlar müşterinin başlangıç proje planında yaptığı değişikliklerdir. Olasılıklar sonsuz olduğundan modifikasyon işi karmaşıktır. Ancak planı tamamen değiştirmemeleri için onlara koçluk yapabilirsiniz.
Rezervler
Rezervlerin teslimatlarınızın kalitesi ve dolayısıyla performansınız üzerinde doğrudan etkisi vardır. Ayrıca her ticarette düzeltilmesi gereken kusur ve kusurları inşaat kontrol listesine kaydetmelisiniz.
Müdahalelerin izlenmesi
Güncellenmiş bir belgenin uygulanması, tüm paydaşlarınızın müdahaleleri gerçekleştirmek için gerekli verilere sahip olmasını sağlar.
Şantiyeyi Verimli Bir Şekilde Organize Etmek İçin İnşaat Proje Yönetimi (CPM)
“İnşaat Proje Yönetimi” (CPM) olarak da adlandırılan CPM, inşaat şirketlerindeki süreçleri yönetme, düzenleme ve denetleme yöntemidir.
Bu yöntem son teslim tarihlerine dayanmaktadır. Farklı ekipler tarafından gerçekleştirilecek görevlerin planlanmasıyla başlar ve teslimatla sona erer. Bu görevi başarıyla tamamlamak için iki parametreyi dikkate almanız gerekr: proje kısıtlamaları ve güvenlik.
CPM'nin Rolleri
BGBM'yi kullanmak aşağıdakileri kolaylaştırmanıza olanak tanır:
- Maliyet tahmini;
- Bütçe izleme;
- Proje takvimi;
- Yapılacak değişiklikler;
- Günlük, haftalık ve aylık izleme kayıtları;
- Tedarikçi yönetimi;
- Profesyonel risk yönetimi:
- Kalite kontrol;
- Fonlar, yönetmelikler, idari prosedürler, gerekli güvenlik önlemleri ve sahanın teknik özellikleri (erişilebilirlik, su, elektrik, gaz bağlantılarının varlığı) gibi çeşitli unsurları dikkate alarak projenin fizibilite çalışmasının yapılması , vesaire.);
- Başlangıç aşamasının adımlarını izleyin;
- Riskleri kontrol etmek için bir yöntem uygulayın;
- Teslimatlar ve kısmi teslimatlar da dahil olmak üzere gerçekleştirilecek görevlerin organizasyon şemasını oluşturun;
- İdeal görev zaman çizelgesini belirleyin;
- Proje öncesinde ve proje sırasında maliyetleri yönetmek için bir politika uygulayın;
- Ekibin yanı sıra farklı paydaşlar ve değişkenlerle en iyi şekilde iletişim kurun;
- Kaynakları iyi yönetin;
- Tüm süreçleri merkezileştirmek için tek bir kaynk tanımlayın.
İnşaat proje yönetiminin farklı aşamaları
CPM 6 aşamadan geçer.
-Ekibinizin, proje sahibinin ihtiyaçlarını karşılayan tasarım çizimlerini içeren bir proje planı oluşturduğu başlangıç aşaması.
-Hazırlık:
- Bu aşama bazı bilgileri belirtir:
- Proje sahibinin katılmak istediği çalışma,
- Çeşitli paydaşlarla iletişim planınız,
- Ekibinizin ihtiyaç duyduğu tüm verilere erişebilmesi için tüm bilgilerin merkezileştirildiği tek kaynak,
- Mesleki riskleri yönetmeye yönelik stratejileriniz,
- Yol haritanız: akılda tutulması gereken bağımlılıkları belirler,
- Bütçeyi kontrol etmek için maliyet kontrol yöntemleriniz,
- Senin hedefin.
-Uygulama: İletişim planınız bu aşamanın başarısını sağlayacaktır. Bunu yapmak için müşterilerinizle iletişim kurun, ekibinizi güncelleyin (yeni çalışanların ayrılışı ve girişi) ve projenin ilerleyişini herkesin erişebileceği bir belgeye not edin.
-Devreye Alma: Proje sahibine sunulmadan (kusurlar, anormallikler vb.) ve teslimatın sunulmasından önce son kontrol.
-Sitenin kabulü ve garanti süresinin başlaması.
-Projenin bitmesi.
Proje yönetimini optimize etmek için işlevleri ihtiyaçlarınızı mükemmel şekilde karşılayan CPM yazılımını kullanmayı düşünün. Vertuoza bu durumda size yardımcı olabilir.
İnşaat hizmetleri nedir?
Bir inşaat işi her zaman bir binayla ilgili olmalıdır. Kendi ağırlığından dolayı yere bağlı veya onun üzerinde oturan her türlü taşınmaz yapı anlamına gelir. Buna örneğin binalar, köprüler, yollar, tüneller veya besleme hatları dahildir.
İnşaat işçileri ne iş yapar?
İnşaat sahasının kurulmasına ve güvenliğinin sağlanmasına, iskele kurulmasına ve harç karıştırma, duvar döşeme, sıvama, tesviye ve betonlama gibi çeşitli işlerin yapılmasına yardımcı olurlar . Ayrıca çeşitli malzeme, alet, cihaz ve makinelerin teminini sağlarlar.
Inşaatçı ne kadar maaş alıyor?
İnşaat ustası ortalama 24.000 TL civarında maaş almaktadr. Bu fiyat işin durumuna, ustanın performansına, ekonomik koşullara göre değişebilmektedir.
İlginizi Çekebilir
Prefabrik Ev Nedir, Prefabrik Ev Modellri ve Fiyatları
Mimar Kimdir, Nasıl Olunur, Görevleri Nelerdir, İş Yönetimi Nasıl Olmalı
İç Dekorasyon Nedir, Ev İçi Dekorasyon Fikirleri
Sıkça Sorulan Sorular
Inşaatta hangi işler var?
-Bina inşaatı, kelimenin tam anlamıyla yukarıya doğru inşa etmeyi içerir : evlerin, endüstriyel binaların veya köprülerin inşaatı, örn. B. Bina inşaatı görevi.
-İnşaat mühendisliği yeraltındaki yapıları içerir . Bunlar örneğin şunları içerir: B. Borular veya kanalizasyonlar.
-Genişleme ise altyapı ve binaların içindeki genişlemeyle ilgilidir. Buna sadece zeminler ve banyo fayansları değil aynı zamanda ısıtma teknolojisi, güç kaynağı ve sıhhi tesisat sistemleri de dahildir.